keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Low fat-uskonto




Hauska, faktoihin perustuva kirja Suomessa vallitsevasta low fat-uskonnosta. Kirja on kirjoitettu uskonnolliseen muotoon aina kasteesta hautajaisiin ja erilaisiin kirkollisiin tapahtumiin. Se tekee kirjasta jollakin tapaa pohjattoman sarkastisen ja lähestulkoon pilkallisen, pysytellen kuitenkin asiassa. Loppua kohden alkaa tosin ärsyttää ylenpalttinen teatraalisuus ja asoiden pintapuolinen käsittely.
 "Suomessa vallitsee eräänlainen uskonnollinen yhtenäiskulttuuri, jossa valtio seisoo järkähtämättä virallisten ravitsemussuositusten takana." 

"koska low-fat uskonto on kyennyt saavuttamaan autoritaarisen aseman, sillä on valtaa vaientaa tieteellisiä todisteita siitä, että sen sanoma ei välttämättä olekaan täysin totuudenmukainen" 

On jo voitu nähdä ettei nykyinen ravintosuositus ole toimiva. Se on tuonut sairauksia, lihoamista ja diabetesta. Se on nykyajan lihoamisen syy eikä ratkaisu. Silti siitä pidetään tiukasti kiinni ja kriitikot halutaan nujertaa. Media ei halua monestikaan käsitellä asiaa kuin viralliselta kannalta ja on liian arkaa julkaista keskustelua asiasta. Toisinsanoen viralliset suositukset eivät kestä tarkastelua.

"Viime aikoina on ollut yhä selvemmin nähtävissä, että vähärasvaista ruokavaliota suosittelevat arvovaltaiset tahot eivät ota huomioon kuin tietyt, oman ruokavalionsa terveellisyyttä tukevat tutkimukset. Monet uudet tieteelliset tutkimustulokset asettuvat pikemminkin vähärasvaisen ja runsashiilihydraattisen ruokavalion terveellisyyttä vastaan kuin sen puolelle"

Eli mitä meille kerrotaan ja mitä jätetään kertomatta. On selvää ettei meille haluta kertoa sokerin vaaroista. On kannattavampaa kertoa sen "luonnollisuudesta" ja siitä että kohtuukäytöstä ei ole haittaa.

KEYSIN KIRJA
"Alussa Ancel Keys loi kolesterolihypoteesin"
Keys lienee jo kaikille tuttu, vielä nykyäänkin käytössä olevan rasvateorian luoja. Hän totesi että jos syömme liikaa rasvaa, varsinkin tyydyttynyttä rasvaa, niin kolesteritaso nousee ja verisuonemme tukkeutuvat. Sairastumme sydän-ja verisuonitauteihin. Kolesteroli on yhä edelleen nykyisessä opissa suuri vihollinen, kuten tyydyttyneet rasvatkin ovat.
Keysin tutkimus oli kuitenkin hivenen kyseenalainen, hänen selvittäessään miten paljon korkealla kolesterolilla on yhteyttä sydäntautikuolemiin. Hän valitsi tutkimukseen seitsemän maata. Tuloksena että tyydyttyneen rasvan saanti, kolesteritaso ja sydäntauti korreloivat vahvasti keskenään.
Keysilla olisi ollut käytettävissään tilastot yhteensä 22 maasta mutta no.... hän halusi valita nämä seitsemän maata jotka vastasivat hänen ajatuksiaan. Sitten koitti pelastus. Kolesterolilääkkeet ja vähärasvaiset tuotteet. Keysin teorian taakse siirtyi mm Amerikan sydänjärjestö sekä elintarvike-ja lääketeollisuus. Sillä tiellä olemme vielä tänäkin päivänä. Näin asian näkisin.
Rasvateoria haastettiin isosti kertomalla että syy on itseasiassa sokerissa, mutta Keys voitti tämän taiston ja sokerin parjaaja vaiennettiin. (Sokerista ja vallankumouksesta kertova kirjan Puhdasta, valkoista, tappavaa esittely aiemmin täällä blogissa)

Ja alkoi Pohjois-Karjala-projekti jonka tuloksille on voitu tänä päivänä jo hymähdellä ja todeta että ei menny ihan ku Strömsössä. Tuolloin (1972-1997) tulokset todettiin huimaksi menestystarinaksi joka pelasti neljännesmiljoonan ihmisiä. THL:n silloinen johtaja Pekka Puska on jälkikäteen myös vastannut ettei projekti itseasiassa kertonut meille yhtään mitään. Kuolleisuus koko maassa oli tällöin laskussa. Muualla se laski enemmän kuin Pohjois-Karjalassa. En käsittele tässä projektia sen enempää, jos ei ole entuudestaan tuttu, niin kehotan googlettamaan "Pohjois-Karjala-projekti".


Kolesterolihypoteesin, Pohjois-Karjala-projektin sekä kaloriteorian pohjalta syntyivät pyhät kirjoitukset, ne viralliset ravintosuositukset.

ORGANISAATIO
Low-fat uskonto on lähtöisin Yhdysvalloista ja siten uskaliaat sanovatkin että Suomen ravintosuositukset ovat suora kopio sieltä.
Low-fat kirkon instituutio rakentuu THL:n (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos) perustalle. Kirjan kirjoitushetkellä THL:n keulakuvana on vielä tunnettu Pekka Puska ja Puskasta kirja sanoo näin:
"Juuri Puska oli se joka poisti saatanallisen meijerivoin suomalaisten ruokapöydistä ja toi tilalle sydäntä hellivät margariinit"
Kirjan jatkuva sarkasmi saa nauramaan ääneen. 

"Low fat kirkko ei toimi norsunluutornista käsin, vaan on ihmisiä lähellä. Käytännön työt hoitavat lääkärit, terveydenhoitajat ja ravitsemusterapeutit, jotka saarnaavat vähärasvaisuuden ilosanomaa kansalaisten tietoisuuteen" 

Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös elintarvike- ja lääketeollisuuden edustajat. Nämä toimivat täydellisessä symbioosissa ravintosuosituksia sanelevien elimien kanssa. Täten diabeetikoille suositellaan myös runsaasti hiilihydraatteja sillä sokeria emme voi parjata.

Eräs todella hämmentävä luku kirjassa koski äidinmaitoa. Äidinmaidon rasva on tyydyttynyttä ja siinä on kolesterolia. Ruokateollisuus ei ole pystynyt kehittämään vastaavaa tuotetta vailla tyydyttynyttä rasvaa, joka olisi vauvoille parempaa... Niin että MITÄ?? Joku ravintoteollisuuden luoma korvike olisi vauvoille parempi vaihtoehto kuin äidin maito. En usko hetkeäkään tähän. Lisäksi on vielä tehty ehdotus rintamaidon pumppauksesta, rasvan separoimista ja korvaamista kasvisrasvalla... Olen aivan täysin sanaton. Totaalisesti. 

Kirjassa on myös mielenkiintoisia poimintoja nettikeskusteluissa. Karppaajat vastaan low-fat uskovaiset. Ravintoterapeuttien kommenteilla. Melkoista luettavaa.
Asiaa myös Antti Heikkilän tärkeästä työstä vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta puhujana, sekä VHH-ruokavalion nousemisesta low-fat uskonnon rinnalle. Tarina on fiktiivinen mutta ei vailla todellisuuspohjaa.

Kirjan perusteella olen siis kerettiläinen, kuka palvoo kolesterolipirua =D Saatan hyvin ollakin.
Hauska luettava, mutta jos haluaa tietoa perusteluineen niin valitsisin Antti Heikkilän kirjoittaman kirjan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti